Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Voorraam   van raamstel

Soms valt het niet mee om te benoemen wat je ziet. Twee ramen achter elkaar, dat is een goede manier om te isoleren. Maar wanneer je dat 'dubbele ramen' noemt, denkt iedereen aan dubbele beglazing in de vorm van isolatieglas. Of misschien wel aan een venster met twee draairamen naast elkaar. Daarom gebruiken we de term 'raamstel' wanneer een extra raam vóór een ander geplaatst is, of erachter.
We zijn er nog niet. Van het raamstel moeten we de twee 'lagen' benoemen. Buiten- en binnenraam? Naar analogie van het voorzet- en het achterzetraam spreken we liever van 'voorraam' en 'achterraam'.
Net als bij de genoemde voor- en achterzetramen bestaat een raamstel uit een gewoon raam en een - al dan niet latere - aanvulling aan de buiten- of aan de binnenkant. Het extra raam is het tochtraam
Is dat tochtraam aan de buitenkant aangebracht, dan wordt de term 'voorraam van raamstel'. Het is een vrij zeldzaam verschijnsel, vermoedelijk vaak ontstaan doordat iemand die een huis met persiennes had, deze zonwering overbodig vond voor de gevels die niet op de zon lagen. Dat zijn vaak ook de koude gevels, dus aan isolatie was wel behoefte. Persiennes eraf en even grote ramen op de duimen, klaar is Kees.
Met het achterraam ligt dat in de praktijk meestal heel wat lastiger.
Wat is het verschil tussen het voorraam en het voorzetraam? Een duidelijke grens is er niet. Het voorzetraam is meestal geen vaste constructie, vaak een plaat kunststof. Het voorraam is een echt raam dat opengezet kan worden.

Tekst: Jean Penders (02-2008). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders